Vásárlás

Vásárlás Koppenhágában

A Strøget a világ egyik leghosszabb bevásárlóutcája, ami összeköti a Rådhus-t (városháza), a Kongens Nytorv-ot és a Nørreort állomást. Dánia legjobb és természetesen legdrágább dizájner üzletei találhatóak meg itt, ahol kifogástalanul és nagyon trendi öltözött helyiek vásárolgatnak. Persze sok turista is látogatja Koppenhága híres utcáját. Két nagyobb bevásárlóközpont is megtalálható a városban, az egyik a Magasin du Nord (Kongens Nytorv), a másik az Illums (Amagertorv). Egy nagy pláza is van Koppenhágában, ez pedig nem más, mint a Fields (Amager).

Strøget - Koppenhága

Strøget – Koppenhága – Fotó: Pixabay

Ha érdekesebb és egyedibb üzleteket szeretnénk felkeresni, akkor a Strøget közelében fekvő kisebb utcákat kell megcéloznunk. Itt a választék nagyon eklektikus és semmihez sem hasonlítható. Kevesebb turistával találkozunk ezen a városrészen, de az árak legalább olyan magasak, mint a fő bevásárlóutcán.

A Vesterbrogade és Istedgade nevű utcákon is jó üzletekre fogunk bukkani, de ne hagyjuk ki a Værnedamsvej-t és Tullinsgade-t sem. Koppenhága Nørrebro negyede is tartogat pár meglepetést azoknak, akik szeretik a kézművesboltokat és apró butikokat. A Jægersborggade-n kézművesek és művészek studiójába is benézhetünk és ha szeretnénk, még vásárolhatunk is tőlük. Az antik kedvelők pedig látogassanak el a Ravnsborggade-re, ahol számos régiségkereskedés található.

Üzletek Koppenhágában

Üzletek Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Mint minden más európai országban, itt is törvény szabályozza a nyitvatartási időt (Lukkeloven). Hétköznap a legtöbb üzlet este 6-kor bezár, de néhány a Strøget-en nyitva tart este 7-8-ig is. Szombatonként délután 2-4 között zárnak, vasárnap pedig nagyon kevés üzlet van nyitva. Természetesen Koppenhágában is vannak kis üzletek – általában bevándorlók üzemeltetik őket a Nørrebro negyedben – amelyek nagyon sokáig nyitva tartanak. A nagy bevásárlóközpontok minden hónap első vasárnapján kinyitnak, ugyanis a dánok ekkor kapnak fizetést és el is tudják azt költeni.

Bolhapiacok Koppenhágában

A bolhapiac dánul “loppemarked”, érdemes ezt tudni, ha szeretnénk körbejárni őket, ugyanis több van a városban. Jöjjenek most Koppenhága legjobb bolhapiacai:

Halmtorvet
A Vesterbro nevű városrészen van, közel a központi pályaudvarhoz (Hovedbanen). Nyaranta minden szombaton kilátogathatunk ide. Itt jobb minőségű árúkat is megtalálunk.

Frederiksberg Loppemarked: az egyik legnagyobb szombati bolhapiac nyaranta a városban. A Frederiksberg Rådhus (városháza) mögötti téren tartják. A minőség széles skálán mozog.

Thorvaldsen Múzeum és Kongens Nytorv tér: a D’Angleterre Hotellel szemben is szoktak nyaranta bolhapiacot tartani szombati napokon és itt még az áru is jobb minőségű.

Nørrebro Loppemarked: Dánia leghosszab és legkeskenyebb bolhapiaca. Az Assistens Kirkegård (temető) külső falánál található. Minden évben április 4-től október 31-ig tart nyitva. Szombatonként reggel 9 és délután 3-ig nézhetjük meg itt a változatos portékákat. Sajnos az itt árult dolgok minősége hagy némi kivánnivalót maga után.

Guldbergsgade:nyaranta, szombatonként itt is tartanak bolhapiacot

Israels Plads: Koppenhága legrégebbi bolhapiaca ez, nagyon közel található a Nørreport S-tog (elővárosi vasút) állomáshoz. 2014-ben bezárták és felújították, de már újra nyitva van.

Antikkereskedés Koppenhágában

Antikkereskedés Koppenhágában – Fotó: Pixabay