Látnivalók

Látnivalók Koppenhágában

Koppenhága bővelkedik látnivalókban, múzeumokban, galériákban és történelmi emlékekben, csak legyen időnk mindent felfedezni.

A múzeumokba egyszer egy héten – általában szerdai napon – ingyenesen látogathatunk. A legtöbb helyen minden fel van tüntetve angolul és németül is, ráadásul a dánok mindkét nyelvet nagyon jól beszélik. Ha a megnézzük a múzeum weboldalát és az két- vagy többnyelvű, akkor nagy valószínűséggel a múzeum is az.

Koppenhága művészeti élete nagyon gazdag, számos olyan múzeuma van, amit mindenképpen meg kell látogatnunk. Jöjjön pár nagyon érdekes és fontos múzeum a dán fővárosból:

9 legjobb művészeti múzeum Koppenhágában

Dán Nemzeti Galéria

A Statents Museum for Kunst hétfőn zárva tart, a belépés ingyenes. Olyan zseniális művészek alkotásait csodálhatjuk itt meg, mint Rembrandt, Picasso és Matisse. A dán szellem aranykorából származó dán festők munkái is láthatóak itt.

Ny Carlsberg Glyptotek

Glyptoteket - Koppenhága

Glyptoteket – Koppenhága – Fotó: Pixabay

Ha a klasszikusabb művészet érdekel minket, akkor irány Ny Carlsberg Glyptotek. Picasso, Leger és Matisse alkotásai mellett klasszikus szobrok is vannak. A múzeum egy meseszép télikerttel is büszkélkedik, ahol esős napokon megpihenhetünk egy kicsit. A belépő ide 95DKK felnőtteknek, de a 18 év alattiak ingyenesen látogathatják. Keddenként ingyenesen látogatható. Mindkét múzeum az Indre By, azaz a Belvárosban található, ezért könnyen megközelíthető.

Thorvaldsen Múzeum

Haldokló oroszlán Bertel Thorvaldsen

Haldokló oroszlán Bertel Thorvaldsen – Fotó: Pixabay

Ez a múzeum a 19. századi szobrász, Bertel Thorvaldsen (1770-1844), munkásságát mutatja be. Színes és különleges belső tereit is érdemes megcsodálni, ami M.G. Bindesbøl munkáját dicséri 1844-ből. Az emeleten található könyvtárban festmények és régészeti tárgyak is láthatóak. A belépő felnőtteknek 50DKK, 18 év alattiaknak ingyenes. Szerdánként ingyenesen látogatható.

Davids Samling

A Dávid-gyűjtemény az iszlám művészetet mutatja be. Nemzetközileg is elismert és híres gyűjtemény. A belépés ingyenes.

Ordrupgaard
Egy kis kirándulással egybeköhető a Koppenhágától északra fekvő Ordrupgaard meglátogatása. A nagy klasszikusok Monet, Renoir, Degas és Gauguin alkotásait nézhetjük itt meg. A Jægersborg Dyrehave(állatkert) mellett található. Felnőtteknek 110DKK a belépő, 18 év alattiaknak ingyenes.

Arken

Koppenhága híres modern művészeti múzeuma az Arken, ahol leginkább dán kortárs művészek alkotásaival találkozhatunk, de természetesen vannak időszakos nemzetközi kiállítások is. A belépő ide 110DKK, 18 év alatt ingyenes.

Louisiana Modern Művészeti Múzeum

Louisiana múzeum Koppenhágában

Louisiana múzeum Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Dánia legnépszerűbb és leglátogatottabb múzeuma, ami  Humlebækben, Koppenhágától 35km-re északra található. Az Øresund tengerszorosra is csodálatos kilátás nyílik innen. Nemzetközi alkotásoknak ad otthont, valamint nagyon népszerűek időszakos kiállításai is. A múzeum szoborparkja a tengerre néz, különös kontrasztot képez a természet és múzeum között. A belépő 115DKK.

Hirschsprung-gyűjtemény
Den Hirschsprungske Samling Østerbro nevű városrészben látható, amely elsősorban a skageni festők munkáit mutatja be. A belépő 75DKK.

Storm P. Múzeum
Robert Storm Petersen (1182-1949) híres dán humorista volt, csak Storm P.-ként emlegették. Egy igazán kvintesszenciális dán fenomén volt ő, akit a dánok a mai napig nagyon szeretnek. Nem véletlenül emeltek a tiszteletére még egy múzeumot is Frederiksbergben, ahol bemutatják életét és munkásságát; karikatúráit, rajzait és festményeit is.

6 legjobb tudományos múzeum Koppenhágában

Ha gyerekekkel utazunk, akkor is találhatunk a városban olyan tudományos programokat, amelyek szórakoztatóak lesznek az egész család számára. Jöjjön most néhány olyan múzeum, ami a kisebbeknek is érdekes:

Exeperimentarium City
Koppenhága Christiansholm nevű szigetén található most átmenetileg, amíg vissza nem költözik eredeti helyére, Hellerupba. Egy igazán egyedülálló tudományos és szórakoztató központ. Kicsik és nagyok körében is nagyon népszerű.

København Zoo

Koppenhágai állatkert

Koppenhágai állatkert – Fotó: Pixabay

A koppenhágai állatkert Frederiksbergben található és az egyik legjobb és legrégebbi állatkert egész Európában.  A belépő felnőtteknek 170DKK, gyerekeknek 95DKK.

Zoologisk Museum

A koppenhágai zoológia múzeum a Dán Természettudományi Múzeum része. Utóbbit is érdemes felkeresni az Østerbro nevű negyedben. Láthatunk itt dinoszaurusz kövületeket, holdkövet és sötétben világító ásványokat is. Nincs olyan kisgyerek, akinek a fantáziáját ne mozgatná meg ez a hely.

Botanisk Have

Koppenhágai botanikus kert

Koppenhágai botanikus kert – Fotó: Pixabay

Koppenhágában van természetesen egy híres botanikus kert is. Kellemes sétát tehetünk itt, ha hűvösebb van, akkor pedig a pálmaház nyújt egy kis menedéket.

Tycho Brahe Planetarium

Rossz idő esetén ellátogathatunk a dán főváros planetáriumába, ami a Vesterbro nevű negyedben fekszik. Nagyon érdekes itt a csillagászati kiállítás és a múzeum IMAX mozijában pedig tudományos filmeket nézhetünk meg. A belépő felnőtteknek 144DKK, gyerekeknek 94DKK.

Den Blå Planet

Den Blå Planet - Koppenhága

Den Blå Planet – Koppenhága – Fotó: Pixabay

A Den Blå Planet akvárium a Kastrup metrómegálló mellett van és a tenger élővilágát mutatja be. A család apraja-nagyja élvezni fog egy ilyen programot. Felnőtteknek a  belépő 170DKK, gyerekeknek 95DKK.

Történelmi és építészeti emlékek Koppenhágában
Szerencsére Koppenhága bővelkedik történelmi és építészeti emlékekben. Mindenképpen nézzünk meg párat, ha a dán fővárosban járunk.

5 legszebb hely, amit látni kell Koppenhágában

Rundetårn

A híres Rundetårn Koppenhágában

A híres Rundetårn Koppenhágában – Fotó: Pixabay

A koppenhágai Kerek Torony a város egyik büszkesége és meghatározó épülete. Csodálatos kilátás nyílik innen az egész városra. Egy tekervényes folyosón lehet feljutni a 35 méter magas épület tetejére, amelynek szélessége egyébként 15 méter. Belépő van, 25DKK személyenként.

Vor Frelsers Kirke

Vor Frelsers Kirke - Koppenhága híres látnivalója

Vor Frelsers Kirke – Koppenhága híres látnivalója – Fotó: Pixabay

Ha nem elég magas nekünk a Rundetårn, akkor irány  a Megváltónk-templom Christianshavn-ban. A toronyba a templom külsején vezet fel lépcső. 100 méter magasan a templomtoronyban csodálatos látvány tárul a szemünk elé.

Christiania

Azaz Fristaden Christiania Koppenhága önjelölt autonóm városrésze. A 70-es évek óta élnek itt hippik, szegények, gazdagok, hontalanok, munkanélküliek, művészek és a hagyományos társadalmi formától megcsömörlött emberek. A hangulat nyugodt, a házak színesek és különlegesek. Az itt lakók használnak gyengébb drogokat, de a christiániai etika tiltja az erősebbeket. Érdemes itt mindenképpen egy sétát tennünk, mert teljesen más benyomást kelt Koppenhága ebben a városrészben. Sokkal vidékiesebb hangulatú, mint a dán főváros többi része.

Rådhus

A koppenhágai városháza

A koppenhágai városháza – Fotó: Pixabay

A koppenhágai városháza is a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. A belső terei is csodálatosak és a tornyából – Rådhustårnet – pazar a kilátás. Van egy kis könyvtára is, ne hagyjuk ki azt sem.

Frederiks Kirke

A Frederiks Kirke Koppenhágában

A Frederiks Kirke Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Sok névvel illetik ezt a különlegesen szép templomot, Frigyes-templom vagy Márvány-templom. Kupolája a leghatalmasabb egész Észak-Európában, átmérője 31 méter. A belvárosban található a városházával együtt.

Ha már építészet, akkor ne feledkezzünk meg a híres dán építészekről és műveikről Koppenhágában.

Paustians Hus

Jørn Utzon és fia tervei alapján készült, ő tervezte egyébként a Sydney-i Operaházat is. Az Øresund északi kikötőjében található ez a modern épületkomplexum. Az egyik épületben egy nagyon trendi és méregdrága étterem is üzemel.

Royal Hotel

Koppenhága esti látképe

Koppenhága esti látképe – Fotó: Pixabay

Arne Jacobsen tervezte a Royal Hotelt, ahol akár meg is szállhatunk, de megcsodálhatjuk a legfelső szinten, a lounge bárból a kilátást is. A belváros magas épületei közé tartozik, nem sok van egyébként belőlük. A Bellavista lakónegyed is az ő tervei alapján készült, a Bellevue strand közelében. Még egy étterem is van itt, amit az ő által tervezett bútorokkal rendeztek be.

Operaen

A koppenhágai operaház

A koppenhágai operaház – Fotó: Pixabay

A Koppenhágai Operaházat Henning Larsen tervezte, Christianshavn kikötőjére néz. Ugyan az építész nem teljesen értett egyet a homlokzat kivitelezésével, azért “elég jól” sikerült.

Det Kongelige Bibliotek

A Királyi Könyvtár Koppenhága ikonikus épületei közé tartozik, a helyiek csak úgy nevezik, hogy fekete gyémánt. Per Kirkeby festette az épület hatalmas freskóját. A Christiansborg palota (ahol a dán parlament is ülésezik) felé néz csodás zárt kertje.

A modern dán építészet remekeit elsősorban a főváros Amager nevű szigetén láthatjuk; ezek közé tartozik 8 House, Bjerget, VM House (BIG tervezésében), Winghouse (Henning Larsen), Bella Center, Ørestad (3XN), Koncerthuset (Jean Nouvel).

8 House Koppenhágában

8 House Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Koppenhága történelmének felfedezése

A Dán Nemzeti Múzeumban – Nationalmuseet – (Indre By, belváros) megcsodálhatjuk a viking fegyvereket, az eszkimó népviseletet és kőkori szerszámokat is. Ha inkább a helyi történelmi emlékekre vagyunk kíváncsaik, akkor irány a ⋆Københavns Bymuseum (Vesterbro), ahol megismerhetjük és nyomon követhetjük a város történelmét a középkortól kezdve (⋆2018-ig zárva tart).

Frilandsmuseet Koppenhágában

Frilandsmuseet- Skanzen Koppenhágában – Fotó:

A Frilandsmuseet (Lyngby) egy hatalmas skanzen, ahol egy kicsit bejárhatjuk egész Dániát. Tájházai az ország különböző pontjairól származnak. Ha ellátogatunk Dragør városába, akkor olyan érzésünk támad, mintha visszalépnénk az időben. Képzeljünk el egy kis halászfalut hangulatos apró kikötővel, sárgára festett épületekkel és macskaköves utcákkal. Egy kellemes kerékpártúrára is indulhatunk a Mølleå folyó mentén, Brede, Rådvad és Nymølle érintésével.

Természetesen Koppenhága királyi történelmi emlékekben is bővelkedik, főleg belvárosa (Indre By). Jöjjenek most a leghíresebb nevezetességek, amelyek a Dán Királyság fontos emlékei:

Amalienborg palota

Őrségváltás az Amalienborg palotánál

Őrségváltás az Amalienborg palotánál – Fotó: Pixabay

Ez a palota a dán királyi család téli rezidenciája. A belső, nyolcszögletű udvara szabadon látogatható és minden nap délben itt láthatjuk az őrségváltást is. Egy kisebb múzeum is van a palotában.

Rosenborg kastély

Rosenborg kastély Koppenhágában

Rosenborg kastély Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Mérete ellenére fontos szerepet játszik a királyi Koppenhága életében, ugyanis itt – az épület alatti katakombában – őrzik a koronaékszereket. Egykor a királyok rezidenciája volt. Egy gyönyörű park – Kongens Have – veszi körbe, ami Koppenhága legrégebbi és leglátogatottabb parkja. A kastély egyik lezárt szárnya ad otthont a királyi őrségnek, akik minden nap elmasíroznak innen az Amalienborg palotához, ahol az őrségváltás zajlik.

Christiansborg palota

Christiansborg palota

Christiansborg palota – Fotó: Pixabay

A dán parlament székhely és bármilyen furcsa, de királyi fogadószobák is megtalálhatók benne, amelyek nyitva állnak a nagyközönség előtt és látogathatóak az istállókkal és a régi királyi színházzal együtt.

Det Kongelige Teater

A gyönyörű Dán Királyi Színházban még meg is nézhetünk egy darabot, ha Koppenhágában járunk.

Sorgenfri palota
A város északi részén található és a körülötte fekvő park látogatható.

Eremitageslottet

A királyok egykori vadászkastélya volt ez az épület a Dyrehaven parkban, egy hatalmas füves terület van itt, ahol még piknikezni is lehet.

Strandok Koppenhágában

 

Strandok Koppenhágában

Strandok Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Bármilyen hihetetlen, de még a dán fővárosban is strandolhatunk, ha június és augusztus között érkezünk ide. 2 strand van, az egyik a Copencabana (Vesterbro), a másik pedig Havnebadet ( Brygge – Amager). Amikor napos az idő nyáron, akkor rengeteg dán látogat ki ide. A helyi önkormányzat is rengeteg pénzt áldozott ezeknek a fürdőhelyeknek a felújítására, az eredmény önmagáért beszél. A víz minősége is rendkívül jó.

Ellátogathatunk még az Amager Strandparkba, egy szép, hosszú homokos strand van ott. A DGI Byen pedig egy hatalmas és modern sportkomplexum, ami egy római fürdő mintájára épült; van egy nagy uszodája is.

Vidámparkok Koppenhágában

 

A világ két legrégebbi vidámparkja is megtalálható Koppenhágában, amelyek világ két legrégebbi hullámvasútjával is büszkélkedhet. Az egyik a Bakken vagy Dyrehavsbakken, amely egy csodás bükkfaerdőben fekszik, Klampenborg közelében. Ez a kevésbé turistás hely, míg a Tivoli a városközpontban található egy nagyon szép parkban, ahol egy tó is van.

Vidámparkok Koppenhágában

Vidámparkok Koppenhágában – Fotó: Pixabay