Szórakozás

Dán konyha – Éttermek Koppenhágában – Szórakozás Koppenhágában

Éttermbe járni Koppenhágában nem az olcsó mulatságok közé tartozik, de szerencsére vannak megfizethetőbb étkezdék és éttermek a városban. Ezek közé tartoznak a pizzériák és shawarma gyorsétkezdék, amelyek megtalálhatók Koppenhága szinte minden utcájában. A shawarma egyébként kísértetiesen hasonlít a döner kebabhoz, csak a felhasznált fűszerekben és húsfajtákban különbözhet. Ezek általában 15-20 koronáért kaphatóak, míg a pizza 40 koronánál kezdődik.

Éttermek Koppenhágában

Éttermek Koppenhágában – Fotó: Pixabay

A legtöbb ilyen gyorsétkezde az Istedgade (Vesterbro) és Nørrebrogade (Nørrebro) környékén található. Ha isteni pita kebabot szeretnénk enni, akkor irány a Blågårds Plads-on található Ahaaa, ha pedig döner kebab dürümben, akkor nem jöhet más szóba, mint a Boys Shawarma og Isbar a Nørrebrogade 216 szám alatt. A legjobb kebabot a városban Shawarma Grill House (Frederiksberggade 36) készíti.

Nagyon népszerűek Koppenhágában az “egyél, amennyit bírsz” mediterrán ízvilágú éttermek is, amelyek közül a legtöbb a belvárosban található. A Riz Raz – 3 étteremmel a városban – a népszerű helyek közé tartozik. Hatalmas vegetáriánus büféje is van, itt egy ebéd 69 korona, míg egy vacsora 99 korona. Az Ankara (Krystalgade), török étteremben is degeszre ehetjük magunkat különböző húsokkal és salátákkal. A Nyhavns Færgekro pedig heringben bővelkedik, ahol grillezett és tízféleképpen marinált halat kóstolhatunk meg.

Dán ízek

Dán ízek – Fotó: Pixabay

Rengeteg pékség található a városban, ahol megreggelizhetünk vagy akár ebédelhetünk is, mert a péksütemények mellett szendvicseket is árulnak és a legtöbb helyen le is lehet ülni; elfogyasztani, de elvitelre is készítenek. Egy szendvics kb. 35 korona, megkóstolhatjuk a híres dán smørrebrød-öt, ami nem más, mint egy szelet rozskenyérből készült “nyitott” szendvics változatos és egészséges feltétekkel. A pékségekben általában egy péksütemény – dánul: wienerbrød – 8-10 korona és mellé kávét vagy teát is vehetünk helyben.

Pékségek Koppenhágában

Pékségek Koppenhágában – Fotó: Pixabay

A Torvehallerne piacra is kilátogathatunk, ahol be lehet vásárolni, de megfizethető áron lehet ebédelni is. Helyi és tipikusan dán ételekből válogathatunk, de a nemzetközi konyha is képviselteti magát. Ha itt vásárolunk ebédet, akkor azt a közeli parkok egyikében – Kongens Have vagy H.C. Ørstedsparken – elfogyaszhatjuk.

A pølsevogn egy kvintesszenciális dán (skandináv) találmány, tulajdonképpen egy virslihez hasonló – de annál finomabb – hot dogot árusító mobil gyorsétkezde. Különböző feltéteket válogathatunk és tehetünk a hot dogunk tetejére és persze ne felejtsük leöblíteni azt egy Cocio kakaós itallal, ahogyan azt a helyiek teszik.

Amikor ezek is bezárnak, akkor a helyüket az éjjel-nappali üzletek veszik át, ahol pizzaszeletet és tavaszi tekercset még éjszaka is lehet venni.

Tradicionális dán ételek

Tradicionális dán ételek – Fotó: Pixabay

A napi menüt – dánul: dagens ret – érdemes figyelni az éttermekben, mert azok mindig olcsóbbak és általában laktató ételek.

Ha élelmiszert üzletben szeretnénk vásárolni, akkor inkább a Netto nevű üzletbe (Nørrebro metróállomás közelében) menjünk, mert az olcsóbb, míg pl. az Irma még dán viszonylatban mérve is drága.

Természetesen Michelin-csillagos éttermekből is van pár Koppenhágában és ezek elsősorban a belvárosban találhatók. A Noma és az Ensemble a dán konyha képviselői, míg Kong Hans Kælder és az MR a francia konyhát. A Formel B Frederiksbergben van és az északi kertvárosi részen pedig Søllerød Kro, amely egy tradicionális fogadó francia ételekkel. A város leghíresebb olasz étterme Christianshavnban van – Era Ora; míg a legjobb thai étterem pedig a Kiin Kiin (Nørrebro).

Brunch Koppenhágában

Brunch Koppenhágában – Fotó: Pixabay

A koppenhágaiak nagyon szeretik a brunchot, különösen, amikor hajnalig szórakoznak és iszogatnak a főváros klubjaiban. A dánok szerint a másnaposságra a legjobb ellenszer a friss levegő és a finom étel. A legtöbb kávézóban amerikai vagy francia jellegű brunch-ot szolgál fel; ez kb. 80 koronától kezdődik. Az egyik legnépszerűbb ilyen hely az O’s American Breakfast.

Tuborg - dán sör

Tuborg – dán sör – Fotó: Pixabay

Gondolom nem árulok el titkot, ha azt mondon, hogy a dánok bizony szeretnek inni, különösen péntek és szombat estéken a város bárjaiban és szórakozóhelyein. Pedig nem túl olcsó mulatság ez a dán fővárosban, mert egy sör például 30-40 koronába kerül, hétköznapokon lehet kicsit olcsóbb is (20-30 korona). Nem érdemes az ital árakat forintra átszámolgatni, mert elég rémisztő eredményt kapunk. Dánia legnépszerűbb sörei természetesen a Carlsberg és a Tuborg.

koppenhágai étterem

koppenhágai étterem – Fotó: Pixabay

Ha ezt soknak találjuk, akkor a szupermarketben is megvehetjük az italt és elfogyaszthatjuk a Nyhavn egyik padján ücsörögve, ahogyan a dán fiatalok is teszik. Dániában egyébként lehet az utcán is alkoholt fogyasztani. Nyáron és jó időben Nyhavn a legnépszerűbb hely egy-két ital elfogyasztására, bár elég drága hely. Sok bár és szórakozóhely van a Strøget bevásárlóutcához kapcsolódó utcákon, ezek közé tartozik a Vesterbrogade, az Istedgade, Sankt Hans Torv és Blågårds Plads (Nørrebro).

Szórakozás Koppenhágában

A dánok nagyon szeretnek szórakozni – gå i byen – és ennek köszönhetően Koppenhága éjszakai élete nagyon vibráló és nyüzsgő. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szórakozóhelyek általában csütörtök és szombat között vannak nyitva. Mielőtt belevetik a koppenhágaiak magukat az éjszakai életbe előtte már “bemelegítenek” otthon, meghívják a barátaikat és együtt iszogatnak. Ezt a szokást azért is vezették be, mert nagyon drágák az italok a klubokban.

Éjfél előtt nem igazán indulnak el, de bőven van idejük szórakozni, mert a legtöbb hely hajnal 5-ig tart nyitva. Belépő általában van – 40-50 korona – ahol nincs, oda nem is érdemes menni. Ruhatár ára 10-20 korona és egy pohár ital általában 40-50 koronába kerül. Van belépési korhatár – 20-21 év – de nem a törvény határozza meg.

Nyhavn este

Nyhavn este – Fotó: Pixabay

A hétköznapokra is jut természetesen valami, bár kisebb a választék. Vasárnap a RubA’Dub nevű helyen hallgathatunk egy kis reagget. Hétfőn a hátizsákos turistáknak van egy est a The Scottish Pub-ban (Rådhuspladsen, Városháza közelében). Kedden az elektronikus zene hívei szokta gyülekezni a Gefährlich nevű pub-bár-étteremben (Nørrebro). Szerdán két lehetőség közül is tudunk választani; az egyik a Midweek Brakes  (Kødboderne 18, Vesterbro) vagy a cserediákok bulihelye a Studenterhuset a belvárosban.

Csütörtökönként a legtöbb bár nyitva tart és ilyenkor még az italokat – sör, koktél – is olcsóbban adják. Vannak koncertek is csütörtökönként pl. a Drone bárban vagy a Rust és a Cafe Retro nevű szórakozóhelyeken.
Nem is olyan rég óta elterjedt az a szokás, hogy a klubok nyitva tartanak ezen a napon is. Ellátogathatunk pl. a Sport Club, MAZE és a Jupiter Club szórakozóhelyekre, de a közönség elég fiatal és dresszkód is van, amit nagyon szigorúan vesznek.

Természetesen élő koncerteket is tartanak a városban. Jegyet a Billetnet nevű oldalon lehet vásárolni, az ár általában 100 koronától kezdődik. A legfontosabb koncerthelyek Koppenhágában:

Koppenhága fényei

Koppenhága fényei – Fotó: Pixabay

Parken Stadium (Østerbro): a legnagyobb sztárok általában itt lépnek fel
Copenhagen Jazzhouse (belváros): jazz koncertek
The Rock (belváros): rock koncerteknek ad otthont
Vega (Vesterbro): nemzetközi fellépők
Rust és Global (Nørrebro): előbbi mainstream, utóbbi világzenei koncerteknek ad otthont. Christiániában pedig általában alternatív és underground zenéket hallgathatunk.