Közlekedés

A tömegközlekedés Koppenhágában megbízható, pontos és tulajdonképpen bárhova eljuthatunk vele. Van a városban metró, busz, vonat, vízibusz és egyetlen jeggyel utazhatunk rajtuk, csak azzal kell tisztában lennünk, hogy hány zónát megyünk. Metróval például 20 perc alatt eljuthatunk a reptérről a belvárosba.

Utazás busszal Koppenhágában
A C jelzésű buszok főleg Koppenhága belvárosában közlekednek, 3-7 percenként reggel 7 és 9, valamint 15:30 és 17:30 között. Egyéb időszakban 10 percenként. Az S jelzésű buszok 5-10 percenként közlekednek csúcsidőben és 20 percenként csúcsidőn kívül. Kevesebb megálló helyen állnak meg, mint az A jelzésűek, így gyorsabbak is. Reggel 6 és éjjel 1 óra között közlekednek. Az éjszakai buszok éjjel 1 és hajnal 5 között járnak a városban, ezek a szürke buszok és N jelzésűek, pl. 85N.

Természetesen közlekednek Koppenhágában városnéző buszok is. A 11A jelzésű busz egy kört megy a belvárosban és megáll a legtöbb látnivalónál. Környezetbarát, elektromos és kisebb méretű buszok, amelyek 7 percenként közlekednek hétfőtől péntekig reggel 9 és este 8 között, szombaton délelőtt 10 és délután 4 között, vasárnap pedig 11 és 15 óra között. Megállnak mindenütt, ha leintjük őket a zöld ponttal jelölt járdaszegélyek közelében. Forgalmasabb utakon a más buszok által használt buszmegállókban is megállnak. Ugyanazt a jegyet használjuk itt is, mint a koppenhágai tömegközlekedés többi részén.

A CitySightseeing a másik megoldás, ha szeretnénk busszal körbejárni a várost. A nyitott tetejű, emeletes buszokra a napijegy 150 korona, míg két napra 220 korona, de ebben az árban van egy vízi buszos kirándulás is. A fő buszvonalon a járatok 30 percenként közlekednek, míg a másik két vonalon óránként főszezonban (júniustól-augusztusig).

Utazás metróval Koppenhágában

A koppenhágai metró a hét minden napján és minden órájában közlekedik. A metróvonalak karbantartása éjjel zajlik 01:00 és 01:25 valamint 04:15 és 04:45 között, ekkor hosszabb menetidőre kell számítani. Csúcsidőben a metró 2-4 percenként, csúcsidőn kívül és hétvégén 3-6 percenként jár. Péntek és szombat este éjjel 1 után 7-15 percenként közlekedik, míg hétköznap éjfél után 20 percenként.

Utazás vonattal Koppenhágában

Vonatközlekedés Koppenhágában

Vonatközlekedés Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Elővárosi vonatok – S-tog – közlekednek Koppenhágában reggel 5 és éjjel 00:30 között. Az F jelzésű 4-5 percenként, az A, B,C és E jelzésű 10 percenként; a H és Bx jelzésű pedig 20 percenként jár. Pénteken és szombaton éjszaka csak egyszer közlekednek óránként éjjel 1 és hajnal 5 között, de az F jelzésű még ilyenkor is félóránként jár.

Kirándulás hajóval Koppenhágában

Kirándulás hajóval Koppenhágában

Kirándulás hajóval Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Érdemes hajóra szállnunk, ha a dán fővárosban járunk, mert körbejárhatjuk belső kikötőjét és csatornáit és onnan megcsodálhatjuk – egy másik szemszögből – Koppenhága nevezetességeit is. A DFDS Canal Tours szervez idegenvezető nélküli túrákat, igazából ott szállunk fel és le, ahol a kedvünk tartja. Vannak idegenvezetős túrák is, de ezek 75 percesek. A Netto-bådene cég is szervez hasonló városnéző túrát és ezek még olcsóbbak is. Ha télen érkezünk Koppenhágába, akkor inkább válasszuk az előbbit, mert nekik vannak üvegtetjű és fűtött hajóik. Mindkét hajótársaság a Nyhavn és a Gammel Strand (parlamenttel szemközt) közeléből indul. Közlekedik egy menetrendszerinti kikötői vízibusz is  a városban, ami a tömegközlekedés része és nem kell rá külön jegy (csak a normál); sokkal gyorsabb, mert nem megy be a csatornákba sem.  

Közlekedés kerékpárral Koppenhágában

Kerékpárral Koppenhágában

Kerékpárral Koppenhágában – Fotó: Pixabay

A koppenhágaiak 40 százaláka kerékpározik, ha esik, ha fúj, őket nem lehet eltántorítani. A leggyorsabb és legszabadabb módja, hogy felfedezzük ezt a csodás várost, ha biciklire pattanunk. Minden nagyobb úton van kijelölt kerékpárút és a kerékpárosok mindkét irányba behajthatnak az egyirányú utcákban is. Érdemes azonban vigyázni a helyiekkel, mert gyorsak és nem fognak jelezni, például előzésnél sem. Érdemes nyitott szemmel kerékpározni és figyelni a többi kerékpárosra, mert ők nagyon profik a városi közlekedésben. Nem túl olcsó kerékpárt bérelni, de megéri. A következő cégektől lehet kerékpárt bérelni: Rent a bike in Copenhagen, Baisikeli és Copenhagen Bikes. Vannak már a városban GPS-szel felszerelt elektromos kerékpárok is, amelyek bérlése kb. 25 dán korona óránként

Közlekedés taxival Koppenhágában

Taxival Koppenhágában

Taxival Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Bőven van taxikból választék a dán fővárosban, főleg Mercedesek és BMW-k közlekednek. Nem a legolcsóbb közlekedési forma és péntek, szombat estéken sokat is kell rájuk várni. Le is inthetjük őket az utcán, de lehet őket címre is hívni meghatározott időre (ez a szolgáltatás általában 12-15 koronába kerül). Vannak természetesen taxidrosztok is Koppenhágában. Az árról nem érdemes egyezkedni. A legtöbb taxisnál lehet bankkártyával is fizetni és még euróban is, sok taxiban még a taxióra is mutatja az árat euróban. A kilométerdíj általában 11-16 korona között mozog, az alapdíj elég magas 25 korona. A taxisok megbízhatóak és mivel az alapdíj magas a taxisoknak is megéri, hogy a rövidebb utat válasszák, mert akkor több fuvar (és több alapdíj) fér be egy napba.

Jöjjenk most a legnagyobb koppenhágai taxi társaságok:

Amager-Øbro Taxi (belváros) +45 32 51 51 51

DanTaxi (belváros) +45 70 25 25 25

Taxa 4×35 (belváros) +45 35 35 35 35

Taxa Selandia (Koppenhága déli része) +45 70 10 66 66

Taxinord (Koppenhága nyugati és északi része) +45 48 48 48 48

Jegyek és bérletek Koppenhágában

Természetesen lehetséges vonal jegyet is vásárolni, aminek az ára az utazási távolságtól függ (zónák), de van lehetőség különböző bérletek vagy kártyák közül is választani.

Az egyik ilyen a CopenhagenCard, ami magában foglalja a belépőt több látványossághoz és ingyenesen használható vele a közösségi közlekedés is.  A másik megoldás a CityPass, ami ingyenes utazást biztosít a városban az 1-4 zóna távolságon belül.