Időjárás

Dánia időjárása elég enyhe, éghajlata a mérsékelt égövbe tartozik és négy évszak van. A telek enyhék, nem túl hideg, de azért eshet hó. Míg a nyarak kicsit hűvösebbek, de azért lehetnek meleg nyári napok is. Különösen télen sokat fúj a szél. Télen az átlaghőmérséklet 0.5 fok, míg nyáron 16. A nappali és az éjszakai hőmérséklet között nincs hatalmas különbség. A szél miatt gyorsan változhat az időjárás.

Nyár Koppenhágában

Nyár Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Február a leghidegebb hónap, ekkor az átlaghőmérséklet 0 fok, a legmelegebb pedig július (17 fok). Évente 170 napot esik az eső Koppenhágában. Csapadék bármikor hullhat, nincsenek száraz évszakok. Évente átlagosan 61 cm eső esik. Szeptember és november közötti időszak a legcsapadékosabb. Ritkán havazik.

Tél Koppenhágában

Tél Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Dánia északi fekvése miatt a nappalok hossza évszaktól függően változik. Télen nagyon rövidek a napok. Napfelkelte télen reggel 8-kor van és délután 15:30 között már le is nyugszik. Nyáron viszont sokkal hosszabbak: hajnal 3:30 körül kel és este 10 órakor pedig nyugszik a nap.

Koppenhága időjárása

Meglepő, de Koppenhága időjárása kicsit más, mint Dánia többi részéé. Meglehetősen enyhe és mérsékelt óceáni éghajlat uralkodik itt. Mivel a dán főváros szinte teljesen lapos területen fekszik, ezért a tenger felől érkező szelek meghatározzák az időjárást és azzal együtt az éghajlatot is. Gyorsan változik az idő, egyik pillanatban még a süt a nap, a másikban pedig már hideg szél fúj.

Nyári idő Koppenhágában

Nyári idő Koppenhágában – Fotó: Pixabay

A nyár júniustól augusztusig tart Koppenhágában és kellemesen meleg, 18-24 fok közötti hőmérséklettel. A helyiek közül sokan strandra mennek ilyenkor, bár a víz nem túl meleg, csak 16 fokos. Annak ellenére, hogy a napok nyáron hosszabbak, nem egy napsütéses város Koppenhága. Ha májusban vagy júniusban érkezünk, akkor még nyugodtabb a hely, viszont júliusban és augusztusban számos szabadtéri koncert és buli van.

Az ősz körülbelül novemberig tart és ekkor is van még napos idő. A hőmérséklet ekkor már csak 12 fok körül alakul. Éjjel pedig – főleg november közepétől – 0 fok alá süllyed (-1 fok).

Nyári idő Koppenhágában

Ősz Koppenhágában – Fotó: Pixabay

A tél december elején kezdődik és egészen februárig tart. A február egyébként a leghidegebb hónap, ekkor 0-2 fok között mozog az átlaghőmérséklet. Természetesen érdemes akár télen is a városba látogatni, mert legalább megtudjuk, hogy hogyan is ünneplik a dánok a karácsonyt. Városszerte karácsonyi vásárok, forralt bor és kellemes hangulat uralkodik. Érdemes ellátogtani a híres Tivoliba is, mert ott is nagy karácsonyi vásárt tartanak.

Tél Koppenhágában

Tél Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Márciusban még elég hideg van, ugyan ekkor nem hull sok csapadék, de még alacsony a hőmérséklet. Ez az év legszárazabb hónapja. Nem igazán kirándulásra alkalmas az idő, nem érdemes ekkor Koppenhágába utazni. Májusban a koppenhágaik érzik, hogy itt a tavasz és ekkor sokan “megszállják” a kávézókat, élvezik a szabadban a napsütést. A hosszú, téli hónapok és sötétség után jó kint lenni a levegőn, a napsütésben.

Tavasz Koppenhágában

Tavasz Koppenhágában – Fotó: Pixabay

Koppenhágában az eső általában szemerkélni szokott, nincsenek hatalmas esők viharral. Ősz közepén hull a legtöbb csapadék a városban. Október után még mindig elég szeszélyes az idő. Télen viszont elég sok eső esik és pont ezért ritkán hull a hó.

Mikor érdemes Koppenhágába utazni?
Kora nyáron a legkellemesebb az idő, különösen júniusban. Ekkor a leghosszabbak a nappalok és sok időt tudunk a szabadban tölteni. Eső sem igazán esik és elég egy vékonyabb dzsekit a bőröndbe pakolni. Júliusban és augusztusban is kellemes az idő, bár ekkor sok turista van a városban. Májusban és szeptemberben is jó az idő a dán fővárosban. Ezekben a hónapokban is elutazhatunk ode és elkerülhetjük a turisták hadait.

Ha május előtt vagy szeptember után utazunk Dániába, akkor természetesen olcsóbb a szállás és a repülőút is, mert szezonon kívülre esik. Februárban nem igazán érdemes ide utazni, mert hideg van, nagyon szeles az idő és a legtöbb szabadtéri látványosság is zárva tart.

Turisták a kis hableány szobornál

Turisták a kis hableány szobornál – Fotó: Pixabay