Közlekedés

A tömegközlekedés Koppenhágában megbízható, pontos és tulajdonképpen bárhova eljuthatunk vele. Van a városban metró, busz, vonat, vízibusz és egyetlen jeggyel utazhatunk rajtuk, csak azzal kell tisztában lennünk, hogy hány zónát megyünk. Metróval például 20 perc alatt eljuthatunk a reptérről a belvárosba.

Utazás busszal Koppenhágában
Az A jelzésű buszok főleg Koppenhága belvárosában közlekednek, 3-7 percenként reggel 7 és 9, valamint 15:30 és 17:30 között. Egyéb időszakban 10 percenként. Az S jelzésű buszok 5-10 percenként közlekednek csúcsidőben és 20 percenként csúcsidőn kívül. Kevesebb megálló helyen állnak meg, mint az A jelzésűek, így gyorsabbak is. Reggel 6 és éjjel 1 óra között közlekednek. Az éjszakai buszok éjjel 1 és hajnal 5 között járnak a városban, ezek a szürke buszok és N jelzésűek, pl. 85N.

Busszal Koppenhágában

Természetesen közlekednek Koppenhágában városnéző buszok is. A 11A jelzésű busz egy kört megy a belvárosban és megáll a legtöbb látnivalónál. Környezetbarát, elektromos és kisebb méretű buszok, amelyek 7 percenként közlekednek hétfőtől péntekig reggel 9 és este 8 között, szombaton délelőtt 10 és délután 4 között, vasárnap pedig 11 és 15 óra között. Megállnak mindenütt, ha leintjük őket a zöld ponttal jelölt járdaszegélyek közelében. Forgalmasabb utakon a más buszok által használt buszmegállókban is megállnak. Ugyanazt a jegyet használjuk itt is, mint a koppenhágai tömegközlekedés többi részén.

Városnéző busz Koppenhágában

A CitySightseeing a másik megoldás, ha szeretnénk busszal körbejárni a várost. A nyitott tetejű, emeletes buszokra a napijegy 150 korona, míg két napra 220 korona, de ebben az árban van egy vízi buszos kirándulás is. A fő buszvonalon a járatok 30 percenként közlekednek, míg a másik két vonalon óránként főszezonban (júniustól-augusztusig).

Utazás metróval Koppenhágában

A koppenhágai metró

A koppenhágai metró a hét minden napján és minden órájában közlekedik. A metróvonalak karbantartása éjjel zajlik 01:00 és 01:25 valamint 04:15 és 04:45 között, ekkor hosszabb menetidőre kell számítani. Csúcsidőben a metró 2-4 percenként, csúcsidőn kívül és hétvégén 3-6 percenként jár. Péntek és szombat este éjjel 1 után 7-15 percenként közlekedik, míg hétköznap éjfél után 20 percenként.

Utazás vonattal Koppenhágában

Elővárosi vonat Koppenhágában Elővárosi vonatok – S-tog – közlekednek Koppenhágában reggel 5 és éjjel 00:30 között. Az F jelzésű 4-5 percenként, az A, B,C és E jelzésű 10 percenként; a H és Bx jelzésű pedig 20 percenként jár. Pénteken és szombaton éjszaka csak egyszer közlekednek óránként éjjel 1 és hajnal 5 között, de az F jelzésű még ilyenkor is félóránként jár.

Kirándulás hajóval Koppenhágában

Hajóval Koppenhágában

Érdemes hajóra szállnunk, ha a dán fővárosban járunk, mert körbejárhatjuk belső kikötőjét és csatornáit és onnan megcsodálhatjuk – egy másik szemszögből – Koppenhága nevezetességeit is. A DFDS Canal Tours szervez idegenvezető nélküli túrákat, igazából ott szállunk fel és le, ahol a kedvünk tartja. Vannak idegenvezetős túrák is, de ezek 75 percesek. A Netto-bådene cég is szervez hasonló városnéző túrát és ezek még olcsóbbak is. Ha télen érkezünk Koppenhágába, akkor inkább válasszuk az előbbit, mert nekik vannak üvegtetjű és fűtött hajóik. Mindkét hajótársaság a Nyhavn és a Gammel Strand (parlamenttel szemközt) közeléből indul. Közlekedik egy menetrendszerinti kikötői vízibusz is  a városban, ami a tömegközlekedés része és nem kell rá külön jegy (csak a normál); sokkal gyorsabb, mert nem megy be a csatornákba sem.  

Közlekedés kerékpárral Koppenhágában

Kerékpáron Koppenhágában

A koppenhágaiak 40 százaláka kerékpározik, ha esik, ha fúj, őket nem lehet eltántorítani. A leggyorsabb és legszabadabb módja, hogy felfedezzük ezt a csodás várost, ha biciklire pattanunk. Minden nagyobb úton van kijelölt kerékpárút és a kerékpárosok mindkét irányba behajthatnak az egyirányú utcákban is. Érdemes azonban vigyázni a helyiekkel, mert gyorsak és nem fognak jelezni, például előzésnél sem. Érdemes nyitott szemmel kerékpározni és figyelni a többi kerékpárosra, mert ők nagyon profik a városi közlekedésben. Nem túl olcsó kerékpárt bérelni, de megéri. A következő cégektől lehet kerékpárt bérelni: Rent a bike in Copenhagen, Baisikeli és Copenhagen Bikes. Vannak már a városban GPS-szel felszerelt elektromos kerékpárok is, amelyek bérlése kb. 25 dán korona óránként

Közlekedés taxival Koppenhágában

Taxival a dán fővárosban

Bőven van taxikból választék a dán fővárosban, főleg Mercedesek és BMW-k közlekednek. Nem a legolcsóbb közlekedési forma és péntek, szombat estéken sokat is kell rájuk várni. Le is inthetjük őket az utcán, de lehet őket címre is hívni meghatározott időre (ez a szolgáltatás általában 12-15 koronába kerül). Vannak természetesen taxidrosztok is Koppenhágában. Az árról nem érdemes egyezkedni. A legtöbb taxisnál lehet bankkártyával is fizetni és még euróban is, sok taxiban még a taxióra is mutatja az árat euróban. A kilométerdíj általában 11-16 korona között mozog, az alapdíj elég magas 25 korona. A taxisok megbízhatóak és mivel az alapdíj magas a taxisoknak is megéri, hogy a rövidebb utat válasszák, mert akkor több fuvar (és több alapdíj) fér be egy napba.

Jöjjenk most a legnagyobb koppenhágai taxi társaságok:

Amager-Øbro Taxi (belváros) +45 32 51 51 51

DanTaxi (belváros) +45 70 25 25 25

Taxa 4×35 (belváros) +45 35 35 35 35

Taxa Selandia (Koppenhága déli része) +45 70 10 66 66

Taxinord (Koppenhága nyugati és északi része) +45 48 48 48 48